Zupa WON TON
Lekka klasyczna „chińska zupa z pierożkami”… Czy w zupie, czy smażone, pierożki wonton zawsze przywołają ten tajemniczy, wspaniały smak Dalekiego Wschodu…! Udekorować świeżym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 225 g schabu bez kości, grubo pokrojonego
- 55 g obranych krewetek, drobno posiekanych
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego light
- 1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej cebulki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 24 kawałki gotowego ciasta na pierożki wonton
- 700 ml bulionu drobiowego
- 15 g drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Przygotowanie: 20 min | Gotowanie: 10 min | Czas dodatkowy: 30 min, odstawienie
1.
W dużej misce wymieszać wieprzowinę, krewetki, cukier, wino, sos sojowy, 1 łyżeczkę posiekanej zielonej cebulki i imbir. Dobrze wymieszać i odstawić na 25 do 30 minut.
2.
Na środku każdego kawałka ciasta wonton nakładać po ok. 1 łyżeczce nadzienia. Następnie zwilżyć wszystkie 4 krawędzie ciasta wodą, a następnie przyciągnąć górny róg do dołu, aby powstał trójkąt z nadzieniem w środku. Mocno przycisnąć brzegi, by się skleiły. Lewy i prawy róg połączyć ponad nadzieniem. Nałożyć na siebie rogi, zwilżyć wodą i docisnąć. Kontynuować z pozostałymi kawałkami ciasta.
3.
ZUPA: Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia. Dodać pierożki i gotować przez 5 minut. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i podawać.
