Yakitori
Szaszłyczki z kurczaka w aromatycznym słodkawym sosie to popularna przekąska często sprzedawana na ulicznych straganach oraz w pubach jako zakąska do piwa.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 400 g górnej części udek z kurczaka,
• można też zastosować wątróbki z kurczaka
• 1 duży por lub kilka cebulek dymek
Sos:
• 2 duże łyżki cukru
• 4 duże łyżki słodkiego wina ryżowego mirin (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką lub na polskich portalach aukcyjnych). Mirin można zastąpić sake lub białym winem, ale trzeba wówczas dodać dwa razy więcej cukru.
• 4 łyżki sake
• 100 ml sosu sojowego
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka należy pokroić w małe kawałki („na jeden kęs”), na podobnej wielkości części kroimy pora lub dymkę. Mięso i pora nabijamy na zmianę na namoczone w zimnej wodzie szpikulce do szaszłyków. Unikajmy mieszania rodzajów mięsa, gdy robimy szaszłyki także z wątróbki. Szaszłyki zarumienić na złocisty kolor na rozgrzanym oleju. Następnie zdejmujemy je z patelni, wlewamy na patelnię sos, czekamy aż się zagotuje i ponownie wrzucamy szaszłyki na patelnię. Smażymy jeszcze przez chwilę równomiernie obtaczając je w sosie. Jeśli szaszłyki grillujemy, kilkakrotnie należy je zmoczyć w sosie podczas pieczenia.