Burrito jest potrawą pochodzącą z Meksyku i kuchni Tex-Mex, Łatwa i smaczna potrawa z mięsa mielonego, czerwonej fasolki i papryczek chilli zawinięta w tortillę.
Składniki:
- 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
- 1 kostka wołowa
- 2 łyżki oliwy
- 3 średnie cebule
- 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- papryczka czerwona chili
- papryczka zielona chili
- 2 łyżki kremu z suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynek
- pęczek natki pietruszki
- placki tortilla do podania
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni i dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażając ją kilka minut, aż lekko się zarumieni. Dodajemy mielone mięso i rozkruszoną kostkę wołową, smażymy ok 7 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli czerwoną i zieloną bez pestek. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i rodzynki, mieszamy. Do smaku doprawiamy kuminem, kolendrą, pieprzem i cynamonem. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, dusimy ok. 10-15 minut, aż zgęstnieje całość. Dodajemy osączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, mieszając. Dodajemy trochę kremu z suszonych pomidorów do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok.10 minut. Gorącym sosem napełniamy podgrzane placki tortilli lub naleśników. Podajemy od razu na gorąco z ulubionymi sosami.
Smacznego!!