Tajska zupa z krewetkami
Smaczna zupa, która smakiem przeniesie Cię w inny świat. Wprowadź klimat Dalekiego Wschodu do Twojej kuchni.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 30dag oczyszczonych krewetek
- 1l bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2dag świeżego imbiru
- 20dag makaronu ryżowego
- 10dag grzybków mun
- 10dag pędów bambusa
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 papryczka chili
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Podgrzej w garnku bulion drobiowy, dodaj starty imbir i sos rybny. Posiekaj drobno papryczkę chili oczyszczając ją uprzednio z gniazda nasiennego. Dodaj ją do garnka z osączonymi grzybkami mun i pędami bambusa. Zmniejsz ogień i dodaj krewetki. Gotuj przez 3 minuty, dopraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut pod przykryciem, aż spęcznieje.
Zaserwuj zupę z makaronem ryżowym, dekorując ją imbirem przed podaniem.
SMACZNEGO!!!