Szarlotka
Zabłyśnij w towarzystwie wyśmienitą szarlotką. Świetny przepis, dzięki któremu przygotujesz tą królową ciast w mgnieniu oka!
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość porcji: 16
Składniki:
- 1kg kwaśnych jabłek
- 30dag mąki krupczatki
- 20dag masła
- 10dag cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 10dag rodzynek
- Kieliszek rumu
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- Mielone goździki
- Sparzona skórka cytryny
- Sól
Przygotowanie:
Połącz zimne masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, 2 żółtka, szczyptę soli oraz 3 łyżki zimnej wody. Całość zagnieć, uformuj w kulę i włóż do lodówki.
Rodzynki skrop rumem i odstaw do nasączenia. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, następnie włóż je do garnka i duś pod przykryciem do momentu, aż zmiękną. Jabłkowy mus wymieszaj z budyniem, rodzynkami, goździkami i skórką cytrynową.
Posmaruj tortownicę tłuszczem i wylep ją ciastem, następnie wypełnij je nadzieniem jabłkowym. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wystudź ciasto.
Na chłodne ciasto wylej galaretkę brzoskwiniową i ubite białka, następnie zapiecz przez moment.
Gotową szarlotkę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno, dodając do smaku bitą śmietanę lub gałkę lodów.
SMACZNEGO!!!