Szarlotka

Szarlotka

Zabłyśnij w towarzystwie wyśmienitą szarlotką. Świetny przepis, dzięki któremu przygotujesz tą królową ciast w mgnieniu oka!

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ilość porcji: 16

Składniki:

  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 30dag mąki krupczatki
  • 20dag masła
  • 10dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 10dag rodzynek
  • Kieliszek rumu
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Mielone goździki
  • Sparzona skórka cytryny
  • Sól

 

Przygotowanie:

Połącz zimne masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, 2 żółtka, szczyptę soli oraz 3 łyżki zimnej wody. Całość zagnieć, uformuj w kulę i włóż do lodówki.

Rodzynki skrop rumem i odstaw do nasączenia.  Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, następnie włóż je do garnka i duś pod przykryciem do momentu, aż zmiękną. Jabłkowy mus wymieszaj z budyniem, rodzynkami, goździkami i skórką cytrynową.

Posmaruj tortownicę tłuszczem i wylep ją ciastem, następnie wypełnij je nadzieniem jabłkowym. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wystudź ciasto.

Na chłodne ciasto wylej galaretkę brzoskwiniową i ubite białka, następnie zapiecz przez moment.

Gotową szarlotkę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno, dodając do smaku bitą śmietanę lub gałkę lodów.

SMACZNEGO!!!