Czekolada: niewinny deser czy słodkie oszustwo?

0
(0)

Czekolada: niewinny deser czy słodkie oszustwo?

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 1,5kg czekolady. W gąszczu dostępnych na rynku tabliczek łatwo można się zgubić, kupując tabliczkę podobną do czekolady tylko z wyglądu.  Co więc wybierać spośród sklepowych półek, aby się nie rozczarować?

Ostatnia kontrola PIH ujawniła, że aż 13% tabliczek czekolady to słodkie oszustwo! Zamiast kakao była w nich soja, zamiast truskawek, aromat z buraków.

 

Według prawa UE, czekolada to wyrób, który zawiera nie mniej niż 25% miazgi kakaowej lub proszku i tłuszczu kakaowego.

W sklepach mamy 4 rodzaje czekolad:

  • Gorzka

Zawiera 60% składników kakaowca, maksymalnie 30% cukru; 100g tej czekolady ma średnio ok. 480kcal

  • Mleczna

Musi zawierać co najmniej 25% składników kakaowca, aż 60% cukru a do tego 10% mleka, proszku mlecznego, wanilie; 100g tej czekolady ma ok. 530kcal

  • Biała

W odróżnieniu do poprzedniczek nie zawiera składników z kakaowca lecz tylko 30% jego tłuszczu, za to 70% cukru; 100g tej czekolady ma ok. 550kcal

  • Z dodatkami

Mają najwięcej sztucznych dodatków i najwięcej kalorii. Czekolady takie jak toffi czy truskawkowa (najpopularniejsze w Polsce) zawierają masę emulgatorów i stabilizatorów, takich jak popularny E476 czyli polirycynoleinian poliglicerolu, który spożywany w dużej ilości może prowadzić do powiększania się wątroby! Jednak wciąż najlepiej nam smakuje 🙂 100g tej czekolady ma ok. 550kcal

Kupując czekoladę ZAWSZE sprawdzaj jej procentową zawartość kakao, im go więcej, tym lepiej. Najzdrowsza jest więc czarna czyli gorzka. Dlaczego czekolada jest zdrowa? Otóż ziarna kakaowca, z których jest wytwarzana miazga kakaowa, znajdująca się w czekoladzie zawiera między innymi:

– potas, regulujący ciśnienie krwi

– fosfor, odpowiedzialny za mocne kości

– magnez i cynk, 2 naturalne przeciwutleniacze

Przy produkcji czekolady stosuje się chwyt zwany “downsizeing”, czyli zaniżanie masy tabliczki pompując do niej powietrze. Tym sposobem tabliczka zamiast 100g może ważyć nawet 65g!

UWAGA!!!

Tabliczka czekolady zawiera tyle kalorii co 15 jabłek, 60 krakersów czy 15 łyżeczek miodu!!! Jeżeli zjadalibyśmy dziennie 250kcal czekolady, czyli połowę tabliczki, to po roku mięlibyśmy dodatkowe 14kg na wadze więcej!

Podsumujmy:

1. Kupując czekoladę zwracamy uwagę przede wszystkim na zawartość kakao, im go więcej, tym zdrowiej!

2. Nie zjadajmy czekolad z białym nalotem, gdyż może to oznaczać, że została ona roztopiona.

3. Czekolada powinna mieć delikatny aromat, a nie zapach jej chemicznych składników.

4. Tabliczka dobrej czekolady powinna ważyć 100g, lżejsze są napompowane powietrzem!

5. Dobra czekolada przy jej łamaniu powinna trzaskać pod palcami, oznacza to, że jest świeża.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0