Kurczak w dyni
Dzięki oryginalnemu sposobowi przyrządzenia danie to zapada w kulinarną pamięć.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 małe dynie
- 40dag piersi z kurczaka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 cebule
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 1/2l bulionu
- Łyżka masła
- Majeranek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Odkrój z dyń wierzch, wydrąż je, a miąższ pokrój. Pokrój mięso, usmaż je, następnie dodaj pokrojone pomidorki, cebulę, ryż, miąższ z dyni. Całość zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Gotowy farsz przełóż do wydrylowanej wcześniej dyni i piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
SMACZNEGO!!!