Kotlet de volaille
Pierś kurczaka zawinięta z nadzieniem z masła ziołowego i czosnku. Świetnie pasuje do lekko słodkich składników.
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 jajko
1/4 kostki masła
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli (małej)
1/2 cytryny
około 8 łyżek mąki
natka pietruszki
około 8 łyżek bułki tartej
sklarowane masło
pieprz
pieprz czosnkowy
sól
Przygotowanie:
Piersi kurczaka rozbijamy cienko tłuczkiem (najlepiej w woreczku foliowym aby niczego nie pobrudzić). W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy zmiażdżony czosnek (ewentualnie bardzo drobno posiekany), pokrojoną natkę pietruszki i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy i rozkładamy równomiernie na każdym z 4 filetów. Dokładnie zawijamy piersi kurczaka w roladki, możemy sobie pomóc wtykając wykałaczki. Następnie panierujemy kotlety: roztrzepujemy jajko z pieprzem, solą i pieprzem czosnkowym. Obtaczamy roladki w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy kotlety około 5 minut z każdej strony.