Bigos staropolski

Bigos staropolski

Porcja tradycyjnego bigosu rozgrzeje nawet w najbardziej mroźny dzień. Staropolski bigos najlepiej smakuje na 3 dzień.

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Ilość porcji: około 10

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty białej

mięso (najlepiej 4 rodzaje po 200 g): schab pieczony, pieczeń wieprzowa, 2 rodzaje wędlin
50 g suszonych grzybów
2 cebule
3 jabłka
200 g suszonych śliwek
2/3 szklanki czerwonego wina
1 łyżka masła
3-4 listki laurowe
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
kilka ziarenek pieprzu
kilka nasion jałowca
cukier
sól

Przygotowanie:

Najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od namoczenia śliwek suszonych. Grzyby także namaczamy, a po namoczeniu gotujemy chwilę. Po odcedzeniu drobno kroimy. Oba rodzaje kapusty siekamy w drobne paseczki i odciskamy z nadmiaru wody. W dużym garnku dusimy oba rodzaje kapusty razem i zalewamy szklanką wody. W międzyczasie obieramy jabłka z łupki i ścieramy na tarce. Mięso kroimy na małe kawałki i dodajemy do kapusty. Następnie dorzucamy śliwki i grzyby wraz z wodą z moczenia. Cebulę siekamy drobno i przesmażamy na patelni do momentu zeszklenia. Do kapusty dodajemy starte jabłka, wino, cebulę, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy całość. Przez 3 dni codziennie podgrzewamy bigos przez chwilę.