Kotlet de volaille

0
(0)

Kotlet de volaille

Pierś kurczaka zawinięta z nadzieniem z masła ziołowego i czosnku. Świetnie pasuje do lekko słodkich składników.

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 jajko
1/4 kostki masła

1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli (małej)
1/2 cytryny
około 8 łyżek mąki
natka pietruszki
około 8 łyżek bułki tartej
sklarowane masło
pieprz
pieprz czosnkowy
sól

Przygotowanie:

Piersi kurczaka rozbijamy cienko tłuczkiem (najlepiej w woreczku foliowym aby niczego nie pobrudzić). W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy zmiażdżony czosnek (ewentualnie bardzo drobno posiekany), pokrojoną natkę pietruszki i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy i rozkładamy równomiernie na każdym z 4 filetów. Dokładnie zawijamy piersi kurczaka w roladki, możemy sobie pomóc wtykając wykałaczki. Następnie panierujemy kotlety: roztrzepujemy jajko z pieprzem, solą i pieprzem czosnkowym. Obtaczamy roladki w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzewamy sklarowane masło i smażymy kotlety około 5 minut z każdej strony.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0