Ryba po cygańsku

5
(1)

Ryba po cygańsku

Ulubiona ryba w zalewie po cygańsku, idealne danie na przyjęcie.

Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki:

1 kg filetów rybnych
1/2 l marynowanej papryki
3 cebule (duże)
1 słoik ogórków konserwowych
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki dobrego ketchupu
3 łyżki cukru
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli (płaska)
2 jajka
mąka pszenna

Przygotowanie:

Roztrzepujemy jajka i obtaczamy w nich rybę, a następnie w mące. Obsmażamy na oleju z każdej strony. Kroimy cebulę w półplasterki, paprykę i ogórki w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dusimy najpierw pokrojoną cebulę, a po chwili dodajemy ogórki. Po około 10 minutach dodajemy paprykę marynowaną, ketchup, koncentrat pomidorowy i cukier. Wszystko razem dusimy jeszcze około 15 minut, doprawiamy i układamy wraz z rybą w półmisku. Najlepiej jeśli schłodzimy rybę przez noc w lodówce.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 5 / 5. Liczba oddanych ocen: 1