Dipy pasujące do grilla

Dipy pasujące do grilla

Brakuje Ci czegoś do kawałka grillowanego mięsa na talerzu? Wykorzystaj kilka prostych przepisów na dipy do mięs a zamienisz swoje grillowanie w prawdziwą ucztę smaków!

Sos Satay: idealny do drobiu, szaszłyków i warzyw

Składniki:

  • 400ml mleka kokosowego
  • Szklanka orzeszków ziemnych
  • Cebula
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżka zmielonej kolendry
  • Świeży imbir (ok 4 cm)
  • Łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki curry
  • Łyżeczka chili
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Upraż orzeszki na rozgrzanej patelni, kiedy wystygną zmiel je. Obierz cebulę, imbir i czosnek, następnie posiekaj je i zeszklij na patelni. Dodaj curry, chili i kolendrę, mieszając smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj mleko kokosowe, miód, zmielone orzeszki i gotuj, aż zgęstnieje. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 Przygotowanie:

Tapenada: idealna do pieczonych ziemniaków, grzanek z jasnego i ciemnego pieczywa

Składniki:

  • 100g czarnych oliwek
  • 50g kaparów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 filety anchois
  • Szklanka oliwy z oliwek
  • 25ml brandy
  • Łyżeczka musztardy
  • Cytryna
  • Szczypta mielonych: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków i pieprzu

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj czosnek, następnie wraz z oliwkami, anchois i kaparami zmiksuj na gładką masę. Dodaj brandy i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej cienkim strumieniem oliwę. Dopraw sokiem z cytryny i musztardą.

 

Sos paprykowo-korzenny: nadaje się absolutnie do wszystkich grillowanych specjałów

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • Szczypta mielonego cynamonu i goździków
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Cukier
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Papryki dokładnie umyj i osusz, następnie podpiecz na brązowo w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu owiń w folię. Po kilku minutach wyjmij, usuń skórkę i gniazda nasienne. Miąższ pokrój. Cebulę posiekaj wraz z papryką zeszklij na małym ogniu, następnie zmiksuj. Całość duś przez chwilę, dodaj keczup, cukier, sól, cynamon i goździki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem ostudź.