Pieczone nadziewane brzoskwinie
Genialny włoski deser, którego podstawą są dojrzałe brzoskwinie, a nadzienie stanowi pyszna masa dopełniająca smak owoców aromatycznym amaretto.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 5 świeżych brzoskwiń
- 4 łyżki masła
- 60g cukru pudru
- 4 ciastka z amaretto
- 2 żółtka
- 35g kakao
Przygotowanie:
Jedną z brzoskwiń obierz, miąższ drobno posiekaj.
Pozostałe brzoskwinie obierz, przetnij wzdłuż i powiększ miejsca po pestkach przy pomocy łyżeczki. Uzyskany miąższ posiekaj i połącz z wcześniejszym.
Do posiekanych brzoskwiń dodaj cukier, pokruszone biszkopty, żółtka, kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem, następnie ułóż w nim brzoskwinie i nadziej przygotowanym wcześniej farszem.
Na szczycie nafaszerowanych brzoskwiń połóż odrobinkę masła.
Tak przygotowane owoce włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C.
Całość piecz przez 40-50 minut.
Podaj ciepłe.
SMACZNEGO!!!