Biało-czerwony śmietanowiec
Aby przyciągnąć przed tv wszystkich łasuchów, zaserwuj słodki deser, w sam raz na wieczorne kibicowanie z biało-czerwonymi!
Czas przygotowania: 25 minut (plus 4 godziny chłodzenia)
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 1l tortowej śmietanki
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek żelatyny
- 100g białej czekolady
- 1 kg truskawek
- 250g biszkoptów
- 3 łyżki konfitur truskawkowych
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Odlej 1/2 szklanki śmietany z całości, pozostałą ilość mocno schłodź.
Podgrzej małą porcję śmietany na małym ogniu, rozpuść w niej żelatynę. Całość wystudź.
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj ją z żelatyną i startą na tarce białą czekoladą.
Formę wyłóż biszkoptami.
Na wierzch biszkoptów wylej konfiturę truskawkową wymieszaną z sokiem z pomarańczy.
Resztę formy obłóż truskawkami i masą śmietanową.
Gotowy tort wyrównaj, ozdób i włóż na 4 godziny do lodówki.
SMACZNEGO!!!