Ciasto podwójnie czekoladowe

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w nasmarowanej tortownicy o średnicy 18 cm przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasto wystudzić, przekroić na pół. Wiśnie osączyć na sicie i sokiem nasączyć krążki ciasta.
Kakao do masy sparzyć niewielką ilością wrzątku, mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Zimną śmietanę zmiksować na sztywno z cukrem waniliowym, dodać wystudzone kakao i żelatynę. Zmiksować i wymieszać z wiśniami.
Nasączone ciasto przełożyć masą i schłodzić przed kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂