Udka z ryżem i warzywami

0
(0)

Udka z ryżem i warzywami

Tak zwyczajne a tak smaczne! Proste, tradycyjnie przyrządzone udka to gwarancja udanego obiadu dla całej rodziny.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 duże udka z kurczaka
  • Ząbek czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • Łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwy
  • 250g ryżu
  • Szczypta kurkumy
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • Garść świeżego szpinaku
  • Łyżka rodzynek
  • Łyżka czarnych wydrylowanych oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Udka dokładnie umyj i osusz, następnie osusz solą i pieprzem.

Czosnek zmiażdż w prasce i wymieszaj z tymiankiem, miodem sokiem z cytryny i 4 łyżkami oliwy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową marynatą posmaruj udka.

Tak przygotowane mięso ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 120 stopni C, od czasu do czasu skrapiaj oliwą.

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy.

Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połowy.

Szpinak umyj, osusz i posiekaj grubo.

Warzywa usmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek do momentu odparowania wody.

Pod koniec smażenia dodaj rodzynki.

Wszystko wymieszaj z ryżem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z wcześniej przygotowanym mięsem.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0