Udka z ryżem i warzywami
Tak zwyczajne a tak smaczne! Proste, tradycyjnie przyrządzone udka to gwarancja udanego obiadu dla całej rodziny.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 duże udka z kurczaka
- Ząbek czosnku
- 4 gałązki tymianku
- Łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy
- 250g ryżu
- Szczypta kurkumy
- 200g pomidorków koktajlowych
- Garść świeżego szpinaku
- Łyżka rodzynek
- Łyżka czarnych wydrylowanych oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka dokładnie umyj i osusz, następnie osusz solą i pieprzem.
Czosnek zmiażdż w prasce i wymieszaj z tymiankiem, miodem sokiem z cytryny i 4 łyżkami oliwy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową marynatą posmaruj udka.
Tak przygotowane mięso ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 120 stopni C, od czasu do czasu skrapiaj oliwą.
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy.
Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połowy.
Szpinak umyj, osusz i posiekaj grubo.
Warzywa usmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek do momentu odparowania wody.
Pod koniec smażenia dodaj rodzynki.
Wszystko wymieszaj z ryżem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z wcześniej przygotowanym mięsem.
SMACZNEGO!!!