Różowa wątróbka

0
(0)

Różowa wątróbka

Zainspiruj siebie i swoich bliskich oryginalnym pomysłem na lekką i zarazem elegancką potrawę. Wątróbka na różowo to połączenie owoców i warzyw z delikatną cielęcą wątróbką, czyli pomysł na prosty obiad z klasą!

Czas przygotowania: 40 minut (plus 2 godziny moczenia w mleku)

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1/2kg wątróbki cielęcej
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • Garść truskawek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 filetów anchois
  • Pęczek liści szałwii
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Szklanka mleka
  • Łyżka oleju
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Oczyść wątróbkę i zamocz ją w mleku przez ok. 2 godziny.

Po tym czasie pokrój ją wzdłuż na płaskie i wąskie paseczki, następnie delikatnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Zgnieć delikatnie liście szałwii i poukładaj je na wątróbce.

Rozgrzej patelnie z łyżką oleju. Połóż na niej wątróbkę szałwią do dołu i smaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, przekręcając na drugą stronę po poło2wie czasu, aż zbrązowieje. Mięso ma pozostać różowe w środku.

Pomidory i paprykę piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 120 stopni C, następnie pokrój je na kawałki, dodaj przekrojone na połowy truskawki, wyciśnięty czosnek, dodaj ocet balsamiczny, liście tymianku i anchois. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie ale nie gwałtownie wymieszaj.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0