Przyprawy i zioła z Ameryki Południowej

Opublikowano
redaktor

Osoby interesujące się zdrową żywnością bardzo często sięgają po produkty pochodzące z Ameryki Południowej. Z tego regionu wywodzą się zarówno popularne przyprawy, jak i najróżniejsze owoce czy zioła. Większość z nich jest ceniona ze względu na właściwości lecznicze, jako alternatywa dla tradycyjnych, chemicznych medykamentów. Zioła z Ameryki Południowej mają zbawienny wpływ na wiele problemów zdrowotnych, a ich medyczne działanie nierzadko idzie w parze z ciekawym smakiem.

Muira puama – dlaczego warto stosować?

Jednym z prozdrowotnych ziół wywodzących się z Brazylii jest muira puama o delikatnym smaku przypominającym jaśmin. W Ameryce Południowej roślinę tę stosuje się przede wszystkim jako lek na potencję, jednakże jej właściwości nie ograniczają się do podnoszenia libido. Herbatka na bazie ziół ma zbawienny wpływ na układ nerwowy oraz na obniżenie ciśnienia krwi. Ponadto, jest ona zalecana osobom, które chcą wzmocnić układ immunologiczny, głównie ze względu na silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Muira puama zbawiennie oddziałuje na pracę mózgu, a regularnie wypijane napary znacznie poprawiają pamięć i koncentrację.

Zioła z Ameryki Południowej – lapacho

Z dalekiej Brazylii pochodzi również kora z drzewa lapacho, która jest głównym składnikiem wielu tradycyjnych środków leczniczych. Od wieków była ona stosowana przez Indian jako afrodyzjak, znacznie podnoszący libido. W naturalnej medycynie jest ona wykorzystywana do przygotowywania skutecznych naparów na załagodzenie objawów zapalenia stawów czy problemów trawiennych. Kora z drzewa lapacho sprawdzi się w przypadku takich chorób, jak wrzody żołądka, nadciśnienie tętnicze czy choroba Parkinsona. Napar ma także silne właściwości bakteriobójcze – pomaga pokonać wiele groźnych bakterii, w tym gronkowce i paciorkowce.

Nasiona chia – dlaczego warto stosować?

Nasiona chia, czyli nasiona szałwi hiszpańskiej wywodzą się z Argentyny i są uznawane za jeden z najzdrowszych dodatków spożywczych. Ich prozdrowotne działanie zostało poparte wieloma badaniami naukowymi, dlatego nic dziwnego, że są zalecane także przez specjalistów. Nasiona chia stanowią źródło wielu składników mineralnych, w tym przede wszystkim wapnia, manganu czy fosforu. Nie są one wysokokaloryczne, dlatego nawet przy częstym stosowaniu nie przyczynią się do wzrostu wagi. Dodatkowym atutem jest obecność witamin z grupy B. Nasiona chia to jeden z najpopularniejszych przeciwutleniaczy – są niezastąpione w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto, wspaniale stymulują procesy trawienne, dlatego cieszą się sporym zainteresowaniem wśród osób walczących z nadwagą. Czynni sportowcy podkreślają, że nasiona stanowią zdrowszą i równie skuteczną alternatywę dla napoi izotonicznych.

Zioła z Ameryki Południowej powinny być naturalnym suplementem naszej diety. Dzięki nim można skutecznie wzmocnić cały organizm i pobudzić go do działania. Jednocześnie mają one walory smakowe, dlatego przygotowane z nich napary są nie tylko zbawienne dla zdrowia, ale także bardzo smaczne.

Źródło: Przyprawy i zioła z Ameryki Południowej, https://galeriaherbat.pl/