Kawa świeżo palona, odpowiednią metodą, z małej palarni, wiemy, że zdrowa, wiemy ile smaków i aromatów w niej się znajduje, ale jak ją zaparzyć?
Może espresso?
Espresso to nazwa napoju kawowego oraz sposobu przygotowania kawy w ekspresie ciśnieniowym w którym drobno zmielone ziarna zaparzane są pod odpowiednim ciśnieniem (8,5-9,5 bara) wodą o odpowiedniej temperaturze (91-96 st C). Nazwa pochodzi z języka włoskiego i oznacza „kawa wyciskana, wytłaczana”. Prawidłowe espresso ma gęstą konsystencję oraz orzechową, brązową piankę na wierzchu, która nazywa się crema.
Serwowane jest w małej filiżance np. 70 ml, a samego naparu jest tylko 25-35 ml. Bardzo często razem z espresso serwowany jest kieliszek wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed wypiciem naparu. Kawa w takiej postaci, jest bardzo aromatyczna i esencjonalna dlatego warto do espresso stosować ziarna najlepszej jakości świeżo palone w małych palarniach kawy, gdzie oprócz gwarancji świeżości mamy również pewność, że jakość ziaren jest najlepsza.