Ciasteczka cynamonowe z miodem
Pięknie pachnące ciasteczka, które możemy uformować w dowolne kształty.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
50 g masła
4 łyżki miodu akacjowego
1/2 szklanki śmietany 30 %
1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
3/4 szklanki cukru pudru
2 szczypty soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy do niego miód i śmietanę dokładnie mieszając. Masę zagotować i dodać sodę oczyszczoną. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól, cukier puder, masę z garnka, jajko i 1 żółtko. Energicznie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 5 mm. Wykrawamy ciasteczka foremkami o wybranym kształcie. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.