Quesadilla
Quesadilla to tradycyjne meksykańskie tortille kukurydziane z roztopionym serem.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 udka z kurczaka (ugotowane)
1 puszka czerwonej fasoli
4 placki tortilli
150 g sera żółtego
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 cebula
4 łyżki majonezu
2 łyżki oliwy
przyprawa vegeta
mielona papryka czerwona
szczypta chilli
przyprawa kebab lub gyros
Przygotowanie:
Ugotowane mięso kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z oliwą i przyprawą kebab lub gyros. W międzyczasie dusimy posiekaną drobno cebulkę do miękkości na łyżce oliwy. Do cebuli dodajemy odsączoną fasolę i kurczaka. Przesmażamy i dodajemy pomidory po kilku minutach. Po zgęstnieniu dodajemy majonez i resztę przypraw. Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do całego farszu. Po roztopieniu sera farsz można nakładać na placki tortilli. Placki tortilli składamy w trójkąt. Na koniec quasadille podpiekamy na grillu elektrycznym lub na suchej patelni aby placki były chrupiące.