Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Pierniczki najlepiej przygotować 3-4 tygodnie przed zjedzeniem by zdążyły odpowiednio zmięknąć.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/3 szklanki lekko podgrzanego mleka
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Rozpuszczamy miód w rondelku. W tym czasie przesiewamy mąkę i wlewamy na nią podgrzany miód. Bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy stopniowo cukier, przyprawy, sodę. Do przestygniętego ciasta dodajemy jeszcze roztopione masło i 1 jajko. Następnie dolewamy mleko (stopniowo, najlepiej po 1 łyżce) i zagniatamy dokładnie ciasto. Należy uważać aby nie rozcieńczyć go za bardzo, powinno być gęste i twarde. Wyrabiamy je przez około 10 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość nie mniejszą niż 1 cm – za cienkie pierniczki mogą nie zmięknąć. Wycinamy pierniczki foremkami o różnych kształtach. Wycięte rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zrobić odstępy do 3 cm, ponieważ pierniczki urosną). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, potem jednak stwardnieją, dlatego należy włożyć je do szczelnego pojemnika na 3-4 tygodnie. Wtedy ponownie zmiękną. Dekorujemy pierniczki dopiero po upływie tego czasu. Do tego możemy użyć lukru z cukru pudru i soku cytrynowego, roztopionej czekolady, kolorowych posypek itp. Lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi.