Ciasteczka cynamonowe z miodem

Ciasteczka cynamonowe z miodem

Ciasteczka cynamonowe z miodem

Pięknie pachnące ciasteczka, które możemy uformować w dowolne kształty.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
50 g masła
4 łyżki miodu akacjowego
1/2 szklanki śmietany 30 %
1,5 łyżeczki cynamonu mielonego

3/4 szklanki cukru pudru
2 szczypty soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy do niego miód i śmietanę dokładnie mieszając. Masę zagotować i dodać sodę oczyszczoną. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól, cukier puder, masę z garnka, jajko i 1 żółtko. Energicznie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 5 mm. Wykrawamy ciasteczka foremkami o wybranym kształcie. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.