Zupa z awokado
Nietypowe połączenie smaków warzyw i owocu awokado. Spróbuj czegoś zupełnie nowego!!!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- Biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 puszki pomidorów pelati
- 1/2 bulionu warzywnego
- 4 dojrzałe awokado
- Sok z cytryny
- 300ml mleka
- Połowa zielonej i czerwonej papryczki chili
- Garść listków kolendry
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyść pora i drobno go posiekaj. Obierz czosnek i również go posiekaj, następnie razem z porem podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory i bulion, gotuj przez 15 minut. Przekrój awokado, usuń z niego pestki i przełóż miąższ do miseczki. Dodaj sok z cytryny i całość dołącz do zupy razem z mlekiem. Gotuj na małym ogniu 5-7 minut. Gotową zupę zmiksuj blenderem, dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałym sokiem z cytryny. Usuń pestki z papryczek, posiekaj drobno miąższ. Przed podaniem każdą porcję posyp papryczkami i kolendrą.
SMACZNEGO!!!