Podczas spotkania do jakiego doszło 6.12.2010 roku w Warszawie zaprezentowano możliwości produktów marki Fissler. Oto kilka przepisów potraw zaserwowanych przez znanego kucharza Pana Armina Auera:
Piccata krewetkowo-cukinowa (w parmezanowej panierce) z sosem pomidorowym (patelnia Protect) (4 porcje)
Składniki
- 2 jajka
- 40 ml wody
- ¼ łyżeczki soli kamiennej
- 40 g drobno startego parmezanu
- 1 szczypta mielonej papryki chilli
- 2 szczypty mielonego pieprzu
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 250 g krewetek bez skorupki lub 400 g plastrów cukinii o grubości ½ cm
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka drobno zmielonej mąki kukurydzianej
- 10 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- ½ pęczka gałązek pietruszki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g nachos/ czipsów
Przygotowanie:
1.) Wymieszać jajka, wodę, sól, parmezan i przyprawy, krewetki zamarynować w soku cytrynowym, obtoczyć w mące kukurydzianej. Następnie obtoczyć w masie jajeczno-parmezanowej i w obsmażyć na patelni na oleju rzepakowym z obu stron na średnim ogniu.
2.) Krewetki, gałązki pietruszki i pomidorki nadziać na wykałaczki i podawać.
Paleta warzyw (szybkowar) (4 porcje)
Składniki:
- 50 g marchewki pokrojonej w plasterki
- 80 g różyczek brokułu
- 80 g różyczek kalafiora
- 100 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, gatunku lekko rozsypującego się po ugotowaniu
- 80 g pora pokrojonego na dwucentymetrowe kawałki
- 80 g masła
Przygotowanie:
1.) Umyte i oczyszczone, podzielone warzywa włożyć do dziurkowanej formy. Zamknąć szybkowar i na poziomie 2 gotować przez 2 minuty.
2. ) Podawać natychmiast z odrobiną masła.
Risotto z gorgonzolą i łososiem miodowo-szałwiowym (szybkowar) (4 porcje)
Składniki:
- 50.0 g cebuli
- 10.0 g oliwy z oliwek tłoczonej na zimno, extra vergine
- 200.0 g ryż do risotto (arborio)
- 400.0 ml gotowego bulionu drobiowego, 10 g proszku na 500 ml
- 150.0 g gorgonzoli
- 20.0 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 7.0 g soli kamiennej
- 1.0 g świeżo zmielonego pieprzu
- 5.0 g świeżo posiekanej pietruszki
- 30.0 g listków szałwii pociętych na drobne paseczki
- 800.0 g filetu z łososia
- 5.0 g soli kamiennej
- 2.0 g świeżo zmielonego pieprzu
- 20.0 g mąki kukurydzianej do obtoczenia ryby
- 20.0 g oliwy z oliwek do smażenia
- 10.0 g masła
- 20.0 g miodu
- 20.0 g soku z cytryny
Przygotowanie:
1.) Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać ryż, a następnie zalać bulionem. Przez 5 minut gotować w szybkowarze na poziomie II. Następnie uszlachetnić pozostałymi składnikami i doprawić. Na koniec rozmieszać ze świeżą pietruszką.
2.) Łososia pokroić na kawałki szerokości ok. 2,5 cm. Przyprawić solą i pieprzem, następnie z obu stron posypać paseczkami szałwii. Obtoczyć mąką na płaskiej misce lub głębokim talerzu, a następnie przez 3-4 minuty obsmażyć w gorącej mieszkance oliwy i masła. Dodać miód, a następnie doprawić sokiem z cytryny. Ułożyć na podgrzanym talerzu. Można ozdobić ziołami i pomidorami. Podawać z orzeźwiającym, lekkim białym winem, np. Soave
Owocowe ragout z kremem z Mascarpone i cytryny (szatkownica FineCut) (4 porcje)
Składniki owocowego ragout:
- 1 jabłko, soczyste / słodkie
- 1 banan
- 30 g ciemnych winogron
- 20 g borówek
- 1 cytryna
- 30 g miodu
- ½ wiązka melisy / mięty
- 2 łyżka rumu
Składniki kremu
- 300 g chudego twarogu
- 200 g Mascarpone
- 100 ml śmietany
- 50 g miodu
- 1 cytryna, sok i skórka
- ½ strączka wanilii, miąższ
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1.) Rozmieszać Mascarpone z twarogiem, dodać wszystkie składniki oprócz śmietany.
2.) Ubić śmietanę, rozmieszać z resztą składników. Odstawić w chłodne miejsce.
3.) Owoce włożyć szatkownicy FineCut razem z sokiem z cytryny i miodem, przeciągnąć ok. 5 razy.
4.) Ragout i krem można ułożyć w pucharkach warstwami. Podawać z listkiem mięty.
Medaliony wieprzowe z sosem musztardowym (patelnia Crispy) (4 porcje)
Składniki:
- 600 g filetu wieprzowego, czystego
- 5 g przyprawy grillowej
- 50 g cebuli
- 10 g masła
- 10 g średnio ostrej musztardy
- 100 ml gotowego bulionu warzywnego (20 g proszku na litr wody)
- 100 g Creme fraiche 30%
- 3 g soli kamiennej
- 1 g czarnego, zmielonego pieprzu
- 10 g listków pietruszki
- 20 g kiełków rzodkiewki
- 300 g bagietki orkiszowej (pełnoziarnistej)
Przygotowanie:
1.) Filet pokroić na plastry dwucentymetrowej grubości. Patelnię Crispy podgrzać w średniej temperaturze (Rada profesjonalisty: Kiedy patelnię skropimy wodą, krople zaczną podskakiwać).
2.) Ułożyć mięso bez tłuszczu na patelni, i tak długo smażyć, aż odejdzie do dna patelni. Odwrócić, dalej smażyć, doprawić. Zdjąć mięso z patelni, odstawić na parę minut.
3. ) W sosie pozostałym ze smażenia cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle, dodać cebulę, rozmieszać, zalać bulionem lub wodą. Na koniec uszlachetnić Creme fraiche i do smaku doprawić solą i pieprzem. Medaliony podawać z sosem i bagietką.