Strucla orzechowa

Strucla orzechowa

Strucla orzechowa

Pyszne, drożdżowe ciasto z aromatycznym, orzechowym nadzieniem.

Czas przygotowania: około 2 godziny 30 minut

Składniki na ciasto:

500 g mąki

kostka świeżych drożdży (25 g)
50 g cukru
1/8 l mleka
150 g masła
szczypta soli
1 jajko

Składniki na nadzienie:

3 łyżki śmietany
75 g cukru
150 g mielonych orzechów laskowych
100 g marmolady brzoskwiniowej
1 łyżka rumu

Składniki na lukier:

100 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka rumu

Przygotowanie:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto drożdżowe: przesiać do miski mąkę, zrobić ręką zagłębienie i wlać letnie mleko, następnie wkruszyć drożdże. Lekko wymieszać na jednorodną masę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość to znak, że można je dalej zarabiać i dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i błyszczące. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ze śmietany, cukru, orzechów i marmolady brzoskwiniowej zrobić masę i posmarować nią ciasto. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Nadzienie można przyrządzić także z 50 g miodu zamiast 75 g cukru (miód jest słodszy). Oprócz tego do nadzienia można wsypać troszkę cynamonu. Zrolowane ciasto przekroić ostrym nożem na pół. Następnie obie połówki owinąć wokół siebie. Struclę ułożyć na posmarowanej masłem blasze i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec na kolor złotobrązowy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i rumem. Otrzymanym lukrem posmarować struclę.