Piernik z dynią
Miąższ dyni nadaje ciastu szczególną konsystencję i przyjemny zapach.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
1/4 l przecieru z rozgotowanej dyni
3 łyżki kawy zbożowej
2 jaja
4 łyżki oleju sojowego
1/2 szklanki cukru
25 dag sztucznego miodu
50 dag mąki
1 torebka proszku do pieczenia
1 torebka przyprawy do pierników
Przygotowanie:
Rozgotowaną w małej ilości wody i przetartą dynię włożyć do miski, dodać kawę zbożową, cukier, stopiony miód, jaja i olej sojowy. Dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Przesiać, dodać do masy i wymieszać. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką głębokiej formy. Wstawić do słabo rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Piernik będzie gotowy jeśli wkładając patyczek w najgrubszą warstwę ciasta będzie on suchy.