Rozwiń swoje umiejętności kulinarne z grillem Broil King – teraz masz na to czas!

0
(0)

Grillowanie od zawsze sprawiało Ci radość i choć nie jesteś szefem kuchni to w swoim ogrodzie czułeś się ekspertem w BBQ? – Przekonamy Cię, że jeszcze wielu rzeczy nie wiesz… Co więcej właśnie teraz  jest najlepszy moment, aby nadrobić zaległości. Założę się, że wcześniej nie miałeś na to czasu.

Rozwijaj się!

To nie najlepszy moment na spotkania ze znajomymi, ale na pewno masz teraz więcej czasu niż kiedykolwiek wcześniej. Spędź go z rodziną w ogrodzie przy grillu, ale przy tak niesprzyjającej aurze nie możesz być nudny! Zadbaj o swoich domowników i zaskakuj ich nowymi umiejętnościami.

Sprawdź co podpowiadamy:

  1. Wędzenie na różne sposoby- to możliwe, a nawet badzo proste.

Kto nie lubi wędzonych potraw jak kurczak czy żeberka? Nie znam takiej osoby. Jednak mało kto podejmuje się przyrządzenia ich samodzielnie. Nie każdy posiada w domu wędzarnie, a jeśli nawet to wszyscy dobrze wiemy jak długim procesem jest wędzenie, ostatecznie wątpimy w swoje możliwości i udajemy się do sprawdzonej restauracji.

GRILL PRO – Deska klonowa do grillowania

#zostanwdomu #stayhome i przygotuj sam swoje ulubione żeberka na grillu!

Na początek obalmy przeświadczenie, że wędzenie to długi proces.

Grillowanie pośrednie (wędzenie w temperaturze 135°C – 200°C).

To nic innego, jak przyśpieszone wędzenie. Połączenie dymu oraz pieczenia w przedziale temperatur wcześniej wspomnianym oddaje wyjątkowy smak oraz aromat dużo szybciej niż powolne wędzenie w niskiej temperaturze.

To czego potrzebujesz

Wędzenie nie wymaga budowania wędzarni – potrzebujesz odpowiedniego grilla. Niestety możliwość manewrowania temperaturą to nie wszystko, w takim wypadku każdy potrafiłby wędzić w swoim piekarniku.

Grill jest istotny, a konkretnie możliwości jakie daje. Wykorzystując metodę pośrednią, należy ustawić palniki w taki sposób, aby płomień palnika bezpośrednio nie oddziaływał na mięso. Inną istotną kwestią, której nie możesz obejść jest głęboki piekarnik – taki jak w swoich grillach zastosowała marka Broil King nadaje się do tego doskonale!  Umożliwia znakomitą cyrkulację ciepłego powietrza, co jest znaczące podczas wędzenia, a także pozwala precyzyjnie kontrolować temperaturę dzięki zaworom Linear-Flow™ raz 180° pokrętłom Sensi-Touch™ .

Grille, które mają wszystkie niezbędne technologie, posiadamy w swojej ofercie:

Sprawdź → GRILLE GAZOWE

Jeden prosty trick na podbicie walorów smakowych – czyli skrzynka wędzarnicza i dobrze dobrane wiórka. 

 Dym i wyjątkowy aromat – skrzynka wędzarnicza

Skrzynka wędzarnicza – stalowa. Posiada dwie komory na wiórka drzewne oraz pokrywę w której rozmieszczone są otwory. Ma możliwość regulacji dymu i idealnie dopasowuje się do aromatyzerów Flav-R-Wave na których należy ją umieścić.

Żeliwna skrzynka do wędzenia

Skrzynka wędzarnicza – żeliwna. Spełnia taką samą funkcję jak skrzynka stalowa, ale wykonana jest z żeliwa, które świetnie przewodzi ciepło.

Wiórka wędzarnicze.

Ich zadaniem jest nadanie naturalnego aromatu przyrządzanym na grillu potrawom. W  zależności jakie mięso chcemy przygotować należy dobrać odpowiedni rodzaj wiór.

Wióra przed umieszczeniem w wyżej wspomnianych skrzynkach, należy namoczyć przez około 30 minut w wodzie. Mokre drzewo mocno dymi i nie wypali się zbyt szybko.

Do wołowinydziczyzny i wieprzowiny, polecamy:

Wiórki do wędzenia o aromacie whiskey

Wióra o aromacie Whisky

Whisky dojrzewa przez około 3 lata w nowych beczkach (bourbony, Tennessee) lub wcześniej używanych do dojrzewania sherry, porto lub bourbonów, nadaje to whisky specyficzny kolor i drzewny, słodki lub orzechowy posmak. Po opróżnieniu różnych beczek napoje są mieszane w odpowiednich proporcjach i rozlewane do butelek. Zapach i aromat whisky pozostaje uwięziony w beczkach wykonanych z drewna.

Do rybowoców morza, drobiu i jagnięciny  polecamy:

Wiórka jadłoszynowe

Nadają potrawom unikalnego aromatu podczas grillowania. Jadłoszyn baziowaty to twarde drzewo, doskonale znoszące suszę. Rośnie na pustyniach Stanów Zjednoczonych oraz północnego Meksyku.

Zobacz pełną ofertę wiórek  GRILL PRO→

Spróbuj wykorzystać nasze porady i pochwal się na Instagramie, oznaczając nas w swojej relacji @broda_system @broilkingpl

Już niebawem … w kolejnej części artykułu podamy prosty przepis na wędzone żeberka – krok po kroku oraz przedstawimy inną metodę przygotowania wędzonych potraw z Broil King. Śledź naszą stronę i nie przegap!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0