Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Genialne w swej prostocie danie, które sprytnie przemyca pełnowartościowe danie w smacznym placuszku.

Odpowiednie dla dzieci powyżej: 12 miesiąca życia

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1/4l mleka
  • 2 jajka
  • Olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Gotowy ryż przełóż do naczynia, w środku zrób dołek. Wbij tam jajka, wlej mleko i mieszaj do momentu jednolitego połączenia się składników. Z powstałej masy uformuj kuleczki, rozgnieć je na płaskie placki i ułóż na rozgrzanym na patelni oleju. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor.

Dla urozmaicenia można dodać dowolne owoce, np. 2 mandarynki.

Dla starszego dziecka do placuszków można dodać posiekane orzechy włoskie czy laskowe (po 2 roku życia), rodzynki, pestki słonecznika (po 1 roku życia). Przed podaniem pamiętaj o dokładnym ich umyciu i sparzeniu wrzątkiem.

SMACZNEGO!!!