Placuszki ryżowe
Genialne w swej prostocie danie, które sprytnie przemyca pełnowartościowe danie w smacznym placuszku.
Odpowiednie dla dzieci powyżej: 12 miesiąca życia
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1/4l mleka
- 2 jajka
- Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Gotowy ryż przełóż do naczynia, w środku zrób dołek. Wbij tam jajka, wlej mleko i mieszaj do momentu jednolitego połączenia się składników. Z powstałej masy uformuj kuleczki, rozgnieć je na płaskie placki i ułóż na rozgrzanym na patelni oleju. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor.
Dla urozmaicenia można dodać dowolne owoce, np. 2 mandarynki.
Dla starszego dziecka do placuszków można dodać posiekane orzechy włoskie czy laskowe (po 2 roku życia), rodzynki, pestki słonecznika (po 1 roku życia). Przed podaniem pamiętaj o dokładnym ich umyciu i sparzeniu wrzątkiem.
SMACZNEGO!!!