Pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rodzynkami

Wymieszać zakwas z mąkami i solą, ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej i klejącej ciastoliny. Jeśli jest za rzadkie, dosypać mąki, a jeśli za gęste, dolać wody. Odstawić na 20 min. Po tym czasie dodać rodzynki i dokładnie wyrobić. Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta uformować bochenek, obtoczyć w mące, przenieść na blachę i przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8-16 godzin. Chleb na zakwasie wyrasta powoli, więc trzeba być cierpliwym. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Ścianki spryskać wodą, wstawić chleb, po 10 min temperaturę obniżyć do 200 stopni C i piec kolejne 10 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać chleb przez 40 min. Kroić po ostudzeniu.
https://www.galeriaherbat.pl/rodzynki-golden-jumbo.html – rodzynki dodają słodyczy i ciekawego smaku temu chlebkowi, czyniąc go anielsko pysznym!