Kawa, a coronavirus

0
(0)

Oczywistym jest, że nie istnieją żadne badania, które stwierdzają, że kawa ma pozytywny lub negatywny wpływ na walkę z wirusem (COVID – 19), który straszy nas coraz mocniej, ale w kontekście naszej pozytywnej flory bakteryjnej, a co za tym idzie odporności na różnego rodzaju bakterie, pasożyty i wirusy, można znaleźć kilka ciekawych informacji.

Naukowcy tym razem wzięli pod lupę kofeinę zawartą w kawie i sprawdzili jaki ma ona wpływ na obecność bakterii w naszych jelitach.

I co się okazało: wyniki badań jednoznacznie pokazały, że osoby regularnie przyjmujące duże ilości kawy miały wysokie poziomy bakterii Faecalibacterium i Roseburia – pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, a przy tym niski poziom Erysipelatoclostridium ramosus – potencjalnie szkodliwych drobnoustrojów. Potwierdzono, także, że wiek uczestników badania oraz jakości ich diety nie ma tutaj żadnego znaczenia.

Znów należy przypomnieć, że mówimy tutaj nie o kawie rozpuszczalnej, nie o kawie z masowej przemysłowej produkcji. Aby osiągnąć takie efekty należy pić tylko kawę naturalną, świeżo paloną najlepiej z małych palarni, gdzie w piecu bębnowym, metodą tradycyjną – mistrzowską, najlepszej jakości ziarna, bez pośpiechu, pod nadzorem mistrza są wypalane.

Kawa świeżo palona Arabica Kenia AB+
Kawa świeżo palona Arabica Kenia AB+

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0