Kaczka z pomarańczą
Soczyste i delikatne mięso z owocową nutą to idealny pomysł na uroczysty obiad.
Czas przygotowania: 140 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
1 kaczka około 1,5 kg (sprawiona)
3 pomarańcze
1 cebula
2 łyżki miodu
pieprz
sól
natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
Drobno kroimy obraną cebulę. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i mieszamy go z cebulą. Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, a następnie nadziewamy mieszanką z cebuli i pomarańczy. Spinamy kaczkę wykałaczkami aby nie wyciekło nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy kaczkę w brytfance około 90 minut. W tym czasie wyciskamy z drugiej pomarańczy sok i mieszamy go z miodem. Nacieramy powstałą mieszanką kaczkę w połowie pieczenia. Ostatnią pomarańczę kroimy w plastry i na 15 minut przed końcem rozkładamy na kaczce i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 225 stopni. Gotową kaczkę możemy udekorować natką pietruszki.