Drożdżowa rolada makowa
Aromatyczny deser z makiem, bakaliami i polewą lukrową.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 24
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 dag maku
10 dag drożdży
4 jajka
1 szklanka rodzynek
60 dag cukru
1,5 szklanki mleka
25 dag masła
3 łyżki masła (do masy)
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie:
Gotujemy mak we wrzątku przez 20 minut. Po ostygnięciu mielimy na gładko. Roztapiamy masło i dodajemy do maku wraz z rodzynkami, skórką pomarańczową i 30 dag cukru. 4 białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy wszystko razem. Mamy już gotową masę do rolady. Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i dodajemy 15 dag cukru. Mieszamy wszystko razem z mąką. Osobno ucieramy 4 żółtka z pozostałym cukrem. Rozpuszczamy 25 dag masła i dodajemy do ciasta wraz z cukrem i żółtkami. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na 2 prostokąty, na których równo rozkładamy masę makową. Ciasto zwijamy i pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Ostygnięte ciasto polewamy lukrem.