Domowy pasztet
Nie ma to jak smak domowego pasztetu w Wielkanoc! Wypróbuj nasz przepis i uświetnij swój świąteczny posiłek.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość porcji: 6
Składniki:
- Pierś kurczaka
- 25dag tłustej karkówki lub łopatki wieprzowej
- 10dag tłustego boczku
- 25dag wątróbki drobiowej
- Łyżka smalcu
- Kajzerka
- 2 duże cebule
- 3 jajka
- Jarzynka
- Łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 liście laurowe
- Po łyżeczce: gałki muszkatołowej, imbiru, pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i majeranku
Przygotowanie:
Mięso (z wyjątkiem wątróbki) pokrój na większe kawałki i z pokrojoną cebulą włóż do rozgrzanego rondla. Wlej szklankę wody, dodaj 3 liście laurowe i po łyżeczce majeranku, jarzynki i smalcu. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 minut.
Wyjmij mięso, a do cebuli dodaj wątróbkę i duś przez 15 minut. Wyjmij mięso z rondla i włóż bułkę, zaczekaj, aż zmięknie.
Wszystkie składniki zmiel na gładką masę, dopraw posiekanym,i przyprawami. Dodaj 3 żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko wymieszaj. Ubij białka i mieszając masę powoli wlewaj pianę. Delikatnie połącz wszystko razem.
Całość przełóż do formy i piecz przez 35 minut w temperaturze od 150 do 180 stopni C
SMACZNEGO!!!