5 najdroższych smakołyków świata
Z roku na rok ich ceny przybierają na wartości. Elitarność tych smakołyków sprawia, że na rozkoszowanie się ich smakiem mogą pozwolić sobie tylko nieliczni.
- Miejsce 5: Abalony
Jest to gatunek ślimaków morskich, które bytują na dnie. Przytwierdzone są do skalistego podłoża nogą, która uchodzi za prawdziwy kulinarny rarytas.
Cena: 2 tysiące dolarów/kg
- Miejsce 4: Szynka Iberico Manuel Maldonado
Najdroższa szynka świata pochodzi z Hiszpanii. Powstaje z rzadkiej rasy dziko pasących się czarnych świń rasy iberyjskiej.
Cena: 3 tysiące dolarów/kg
- Miejsce 3: Jaja z czerwonych jaskółczych gniazd
Jaskółcze gniazda zbudowane są z przeżutych glonów Gelidium. One również uchodzą za przysmak.Chińczycy uważają, że czerwone gniazda zbudowane są z jaskółczej krwi, dlatego osiągają nawet dziesięciokrotnie większe ceny niż zwykłe.
Cena: 10 tysięcy dolarów/kg
- Miejsce 2: Białe trufle z Alby
Białe trufle są obok makaronu i pizzy prawdziwą chlubą Włoch. Występują w Piemont, gdzie co roku organizowany jest zbiór tych grzybów. Najdroższy okaz osiągnął wagę ponad 5kg, co zaowocowało ceną 330 tys. dolarów
Cena: 14 tysięcy dolarów/kg
- Miejsce 1: Kawior Almas
Jajeczka pozyskuje się z wielkich 100-letnich bieług albinosów, z gatunku jesiotra. Obecnie smakołyki te są sygnowane przez rząd Teheranu.
Cena: 25 tysięcy dolarów/kg
Każdy z tych smakołyków jest niezwykle trudny w pozyskaniu przez co jego ceny z roku na rok stają się coraz większe. Widać tym sposobem, że ludzka natura podąża za tym co niespotykane, rzadkie i unikatowe, przez co jesteśmy gotowi wydać prawdziwą fortunę, aby uraczyć się kęsem najdroższych smakołyków świata.
My zapraszamy do skorzystania z naszych porad oraz przepisów na domowe dania!!! 🙂