Tort waniliowy

Tort waniliowy

Pyszny, aksamitny tort o wyrazistym waniliowym smaku oczaruje Ciebie i Twoich gości.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ilość porcji: 15

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 125g cukru
  • Sok z cytryny
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 400g białej czekolady
  • 600g naturalnego serka homogenizowanego
  • Laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 125g cukru
  • 250g malin

 

Przygotowanie:

Biszkopt:

Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka, sok z cytryny, 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz przez 40 minut, następnie je ostudź i przekrój na 2 części.

Krem:

Rozpuść czekoladę, a kiedy ostygnie wymieszaj ją z serkiem homogenizowanym i miąższem z laski wanilii. Rozpuść w 500ml po czym ostudź. Ubij kremówkę z cukrem, dodaj żelatynę i wymieszaj z czekoladową masą. Ostudź w osobnej misce 1/4 masy, a resztą kremu posmaruj oba biszkopty. Na jednej połowie połóż owoce i przykryj ją drugą. Odłożoną wcześniej masą posmaruj boki i wierzch tortu.

SMACZNEGO!!!