Barszcz ukraiński
Pyszny barszcz ukraiński postawi Cię na nogi bez względu na aurę.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 3 garści białej fasoli
- 500g mięsa wołowego
- 5 ziemniaków
- 1/2 kapusty
- 2 marchewki
- 3 buraczki
- Cebula
- Koncentrat pomidorowy
- 4 listki laurowe
- Ziele angielskie
- Śmietana
- Olej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Zalej wodą mięso i fasolę, następnie odstaw na noc. Odcedź, znowu zalej wodą i zagotuj. Po upływie ok. 40 minut dodaj skrojone w kostkę ziemniaki, a 15 minut później poszatkowaną kapustę. Rozgrzej olej na patelni, dodaj poszatkowaną marchew, buraki i cebulę. Warzywa podsmaż, podlej wodą i duś przez ok 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, całość wymieszaj i przełóż do garnka. Dodaj liście laurowe, kilka ziaren ziela i dopraw solą i pieprzem. Wszystko gotuj ok. 15 minut. przed podaniem podbij śmietaną.
SMACZNEGO!!!