Zupa z awokado

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Zupa z awokado

Nietypowe połączenie smaków warzyw i owocu awokado. Spróbuj czegoś zupełnie nowego!!!

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • Biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 puszki pomidorów pelati
  • 1/2 bulionu warzywnego
  • 4 dojrzałe awokado
  • Sok z cytryny
  • 300ml mleka
  • Połowa zielonej i czerwonej papryczki chili
  • Garść listków kolendry
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Oczyść pora i drobno go posiekaj. Obierz czosnek i również go posiekaj, następnie razem z porem podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory i bulion, gotuj przez 15 minut. Przekrój awokado, usuń z niego pestki i przełóż miąższ do miseczki. Dodaj sok z cytryny i całość dołącz do zupy razem z mlekiem. Gotuj na małym ogniu 5-7 minut. Gotową zupę zmiksuj blenderem, dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałym sokiem z cytryny. Usuń pestki z papryczek, posiekaj drobno miąższ. Przed podaniem każdą porcję posyp papryczkami i kolendrą.

SMACZNEGO!!!