Zupa pomidorowa z soczewicą

Opublikowano
Domowe Gotowanie
Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

ćwiartka selera
1 pietruszka
1 duża marchewka
pół pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
2 sparzone pomidory bez skórki
szklanka soczewicy

liść laurowy,ziele angielskie,sól,pieprz,sos sojowy
natka pietruszki
2 łyżki masła,1łyżka oliwy
Marchew,pietruszkę,seler,cebulę,czosnek i pora pokroić w kostkę i poddusić w dużym rondlu na maśle.Jak się zeszklą dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę i poddusić.Dodać pomidory z puszki i sos.Podgotować ok 10 minut.Całość rozetrzeć blenderem na gładki krem.Dodać liść laurowy,ziele i dodać dobrze wypłukaną soczewicę.Gotować aż soczewica będzie miękka.Doprawić solą,pieprzem i sosem sojowym.Dać łyżkę masła i oliwy-zagotować.Podawać z natką pietruszki.

 

Autor przepisu: Katarzyna Toczek-Gierula