Krem z pietruszki

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Krem z pietruszki

Wyjątkowo smaczny krem z pietruszki o niezwykle aromatycznym smaku.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 400g pietruszki
  • Łyżka miodu spadziowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 1l wywary warzywnego
  • Gałązka rozmarynu
  • Śmietanka 18%
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pietruszki pokrój wzdłuż, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej miodem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz, aż miód się skarmelizuje. Zeszklij na maśle posiekane szalotki. Zagotuj bulion, przełóż do niego pietruszki, szalotkę i rozmaryn. Całość gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmij rozmaryn i zmiksuj wywar na gładki krem. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie serwuj z odrobiną oliwy z oliwek.

SMACZNEGO!!!