Krem z pietruszki
Wyjątkowo smaczny krem z pietruszki o niezwykle aromatycznym smaku.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 400g pietruszki
- Łyżka miodu spadziowego
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki
- 1l wywary warzywnego
- Gałązka rozmarynu
- Śmietanka 18%
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pietruszki pokrój wzdłuż, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej miodem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz, aż miód się skarmelizuje. Zeszklij na maśle posiekane szalotki. Zagotuj bulion, przełóż do niego pietruszki, szalotkę i rozmaryn. Całość gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmij rozmaryn i zmiksuj wywar na gładki krem. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotowe danie serwuj z odrobiną oliwy z oliwek.
SMACZNEGO!!!