Foie gras

Foie gras

Tradycyjny, francuski pasztet z gęsich wątróbek w polskim wykonaniu. Domowy przepis na królewską kolację.

Czas przygotowania: 1 godzina (plus czas oczekiwania)

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 150g gęsich wątróbek
  • 100g drobiowych wątróbek
  • 100g gęsiego smalcu
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 6 jajek
  • Kieliszek porto, brandy lub sherry
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wątróbki włóż do mleka i mocz przez 3 godziny, następnie odsącz, dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie zmiel. Do masy dodaj jajka, bułkę tartą, smalec i wlej alkohol oraz sok z cytryny. Tak przygotowany pasztet włóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę.

Foie gras podawaj wystudzone, najlepiej z grzankami.

SMACZNEGO!!!