Krem brokułowy

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Krem brokułowy

Nawet zimową porą w smaczny sposób możemy dostarczyć naszemu organizmowi mnóstwa witamin i soli mineralnych. Jak? Wystarczy zaserwować sobie porcję kremu z brokuł! Badania pokazują, że chronią one przed nowotworami, a co więcej, działają zbawiennie na nasze serce! Zadbaj o nie! – niedługo Walentynki!!! 🙂

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Ilość porcji: od 5 do 7

Składniki:

  • Duży brokuł
  • Ziemniak
  • 2 cebule
  • 1,5l bulionu
  • Ser pleśniowy
  • Migdały
  • Łyżka oleju
  • Curry
  • Granulowany czosnek
  • Ostra papryka
  • Łyżka śmietany
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Posiekaj drobno cebule i podsmaż ją na oleju, następnie obierz, umyj, pokrój w kostkę ziemniaka, dodaj go do cebuli a całość zalej bulionem. Gotuj tak długo, aż ziemniak będzie na wpół twardy i dodaj pokrojonego na różyczki brokuła. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj przyprawy do smaku. Poczekaj aż całość ostygnie i zmiksuj blenderem.Migdały upraż na patelni. Rozlej krem do miseczek i przed podaniem wlej do każdej porcji odrobinę śmietany, posyp startym serem pleśniowym i uprażonymi migdałami.

SMACZNEGO!!!