Krem brokułowy
Nawet zimową porą w smaczny sposób możemy dostarczyć naszemu organizmowi mnóstwa witamin i soli mineralnych. Jak? Wystarczy zaserwować sobie porcję kremu z brokuł! Badania pokazują, że chronią one przed nowotworami, a co więcej, działają zbawiennie na nasze serce! Zadbaj o nie! – niedługo Walentynki!!! 🙂
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Ilość porcji: od 5 do 7
Składniki:
- Duży brokuł
- Ziemniak
- 2 cebule
- 1,5l bulionu
- Ser pleśniowy
- Migdały
- Łyżka oleju
- Curry
- Granulowany czosnek
- Ostra papryka
- Łyżka śmietany
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebule i podsmaż ją na oleju, następnie obierz, umyj, pokrój w kostkę ziemniaka, dodaj go do cebuli a całość zalej bulionem. Gotuj tak długo, aż ziemniak będzie na wpół twardy i dodaj pokrojonego na różyczki brokuła. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj przyprawy do smaku. Poczekaj aż całość ostygnie i zmiksuj blenderem.Migdały upraż na patelni. Rozlej krem do miseczek i przed podaniem wlej do każdej porcji odrobinę śmietany, posyp startym serem pleśniowym i uprażonymi migdałami.
SMACZNEGO!!!