Gazpacho

0
(0)

Gazpacho

Tradycyjny hiszpański chłodnik na bazie dojrzałych i miękkich pomidorów, z dodatkiem aromatycznej papryki i ogórka połączony ze szlachetną oliwą. Wybierz się w kulinarną podróż do Hiszpanii!

Czas przygotowania: ok. 40 minut (plus 30 minut na chłodzenie)

Ilość porcji: od 6 do 8

Składniki:

  • 1kg pomidorów
  • Papryka
  • Ogórek
  • Cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kromki chleba
  • Garść zielonych oliwek
  • Ocet winny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Grzanki
  • Liście kolendry do dekoracji

 

Przygotowanie:

Do miski włóż chleb, polej go oliwą i octem winnym a następnie wymieszaj tak, żeby chleb dobrze wchłoną oliwę i odstaw go do lodówki. Sparz pomidory, obierz je ze skórki i oczyść paprykę. Cebulę, ogórka, paprykę i pomidory pokrój w kostkę i wyciśnij do nich czosnek. Dodaj schłodzony chleb i całość zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli chłodnik wydaje się zbyt gęsty, dolej odrobinę wody. Przed podaniem dodaj grzanki i udekoruj listkami kolendry.

SMACZNEGO!!!

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0