Gazpacho
Tradycyjny hiszpański chłodnik na bazie dojrzałych i miękkich pomidorów, z dodatkiem aromatycznej papryki i ogórka połączony ze szlachetną oliwą. Wybierz się w kulinarną podróż do Hiszpanii!
Czas przygotowania: ok. 40 minut (plus 30 minut na chłodzenie)
Ilość porcji: od 6 do 8
Składniki:
- 1kg pomidorów
- Papryka
- Ogórek
- Cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 kromki chleba
- Garść zielonych oliwek
- Ocet winny
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
- Grzanki
- Liście kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski włóż chleb, polej go oliwą i octem winnym a następnie wymieszaj tak, żeby chleb dobrze wchłoną oliwę i odstaw go do lodówki. Sparz pomidory, obierz je ze skórki i oczyść paprykę. Cebulę, ogórka, paprykę i pomidory pokrój w kostkę i wyciśnij do nich czosnek. Dodaj schłodzony chleb i całość zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli chłodnik wydaje się zbyt gęsty, dolej odrobinę wody. Przed podaniem dodaj grzanki i udekoruj listkami kolendry.
SMACZNEGO!!!