Churros z cynamonem
Pyszne hiszpańskie pączki z ptysiowego ciasta obtoczone w cynamonowym cukrze. Raz na jakiś czas, każdemu należy się coś słodkiego od życia 🙂
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 12
Składniki:
- 150ml tłustego mleka
- 150ml wody
- 100g mąki
- 2 jajka
- 50g cukru
- Płaska łyżeczka cynamonu
- Olej do głębokiego smażenia
- Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej olej we frytkownicy do 190 stopni C.Wodę wraz z mlekiem zagotuj w garnuszku, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość lekko ostudź. Ubij jajka, dodaj je do ciasta, następnie dosyp cukier i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj kawałki ciasta do rozgrzanego oleju. Smaż przez 5 minut, odwracając regularnie tak, aby z zrumieniły sie równo z każdej strony. Gotowe churros posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!