Churros z cynamonem

Churros z cynamonem

Pyszne hiszpańskie pączki z ptysiowego ciasta obtoczone w cynamonowym cukrze. Raz na jakiś czas, każdemu należy się coś słodkiego od życia 🙂

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 12

Składniki:

  • 150ml tłustego mleka
  • 150ml wody
  • 100g mąki
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • Płaska łyżeczka cynamonu
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

Rozgrzej olej we frytkownicy do 190 stopni C.Wodę wraz z mlekiem zagotuj w garnuszku, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość lekko ostudź. Ubij jajka, dodaj je do ciasta, następnie dosyp cukier i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj kawałki ciasta do rozgrzanego oleju. Smaż przez 5 minut, odwracając regularnie tak, aby z zrumieniły sie równo z każdej strony. Gotowe churros posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!