Bułki żytnie z płatkami owsianymi

0
(0)

1.
1/4 szklanki płatków owsianych, miód, masło i sól przełóż do garnuszka i zalej wrzącą wodą. Dokładnie wymieszaj i zostaw do wystygnięcia.
2.
Z drożdży i wody zrób rozczyn i odstaw na 15 minut.
3.
Do miski przesyp mąki, siemię lniane. Następnie przełóż rozczyn drożdżowy, płatki owsiane i ugniataj na gładkie i elastyczne ciasto. Może to dość czasu potrwać.
4.
Zostaw do podwojenia objętości na ok. 60 minut w ciepłym miejscu.
5.
Dla maszynkowców: Do automatu na dno wlej składniki płynne (łącznie z płatkami owsianymi), następnie dodaj suche i na wierzch drożdże. Nastaw na wyrastanie. U mnie trwa to 1:50 h.
6.
Następnie podziel ciasto na 4 części i uformuj z nich bułki. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
7.
Piecz 15 minut w 180 stopniach funkcja pieca góra dół.

Dodaj swoją ocenę:

Ocena: 0 / 5. Liczba oddanych ocen: 0