Barszcz z grzybami

Opublikowano
Domowe Gotowanie

Barszcz biały dla amatorów grzybów, świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

1 l wody
100 g suszonych grzybów
3/4 l zakwasu na barszcz
2 kubki kwaśnej śmietany
1 cebula
oliwa z oliwek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
pieprz
sól

Przygotowanie:

Parę godzin wcześniej moczymy grzyby (możemy moczyć nawet całą noc). Po namoczeniu gotujemy je w tej samej wodzie. Gdy grzyby namiękną odcedzamy wywar (nie wylewamy go!) i kroimy drobno grzyby. Następnie obieramy cebulę, drobno siekamy i przesmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie z oliwek. Do garnka dodajemy cebulę, grzyby i smażymy nadal przez kilka minut. Po chwili zalewamy je grzybowym wywarem,  doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dolewamy zakwas i energicznie mieszamy dalej doprowadzając do wrzenia. Barszcz zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną.