Placek lotaryński
Francuska tarta z boczkiem i serem na kolację lub przystawkę.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
10 dag mąki
10 dag boczku
10 dag startego sera (np. ementaler)
1 cebula
200 ml śmietany 18 %
3 jajka
10 dag masła
1/2 pęczka natki pietruszki
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto: przesiewamy mąkę, siekamy zimne masła (niecałe), dodajemy szczyptę soli i 5 łyżek wody. Zagniatamy wszystko razem, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i rozkładamy na natłuszczonej, okrągłej formie do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Obieramy cebulę i drobno siekamy. Boczek kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na reszcie masła do momentu zarumienienia. W tym czasie ubijamy jajka ze śmietaną i posiekana drobno natka pietruszki. Przyprawiamy według uznania gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Wyciągamy tartę z piekarnika i obsypujemy startym serem. Następnie wykładamy boczkiem z cebulą i zalewamy masą jajeczną. Na koniec posypujemy jeszcze raz serem i pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.